top of page

Een beetje inspiratie

U werd gevraagd om te spreken tijdens een conferentie of vergadering en U kreeg te horen dat: "Het stemsysteem beschikbaar zal zijn. Aarzel niet om het te gebruiken. " Voor sommige mensen is het stellen van vragen een koud kunstje, maar voor de rest van ons kan het vinden van een legitieme manier om deze technologie te gebruiken tijdens een presentatie leiden tot koud zweet.


CONTACT EN BEWUSTZIJN

Voordat u een belangrijke vraag stelt, is het altijd handig om uw publiek te laten oefenen met stemmen door een of meer 'ijsbreker'-vragen te stellen. Hierdoor kan het publiek het systeem voor het eerst zonder druk gebruiken en weet u precies hoeveel mensen er in de zaal zijn, zodat u weet wanneer u de stemming over de volgende vragen moet sluiten. Je hebt ook de mogelijkheid om te controleren of alles naar verwachting werkt, wat je zelfvertrouwen zal vergroten terwijl je door je dia's bladert.

Maar wat te vragen?

U zult een schat aan goede ideeën vinden door te bladeren door deze recente uitvinding het internet genaamd, en als u een geïnformeerde kijker bent, aarzel dan niet om inspiratie op te doen tijdens uw favoriete televisieprogramma, u heeft dan de grondstof voor uitstekende onverwachte vragen. Iedereen houdt van een beetje anekdote, maar vergeet niet iets te controversieel te vermijden. Uw contactvraag hoeft ook niet goed of fout te zijn. Alles wat het publiek aan het denken zet, sneert of beide, zal het doen. Hier zijn enkele voorbeeldvragen - we laten het aan u over om afleiders te vinden (vergelijkbare maar onjuiste antwoorden) en laten u meteen een beetje internetonderzoek doen:

Wie schreef de boekenreeks van Game of Thrones?

Wat is de naam van de komeet waarop de Rosetta-missie van 2014 is geland?

Wat is de meest succesvolle film aller tijden?

Waar vind je een 'tittel'?

Hoe heette de vader van John Cleese?

Onze tip: afhankelijk van uw locatie kan Google u helpen bij het vinden van ijsbrekervragen. Voer gewoon een Google-zoekopdracht uit op «interesting facts» en het eerste resultaat zou een willekeurig feit moeten zijn dat u ter inspiratie kunt gebruiken (helaas momenteel enkel beschikbaar in het Engels).

ONTDEK WAAROM JE PUBLIEK ZICH VERPLAATST HEEFT

Onze ervaring is dat veel mensen conferenties bijwonen om redenen die verder gaan dan de hoofdtitel. Ze kunnen er zijn om te netwerken of om een ​​specifieke persoon te ontmoeten. Of meer specifiek om een ​​van de sprekers te horen spreken over een nicheprobleem dat uniek is voor hun branche.

Het is vrij eenvoudig om een ​​meerkeuzevraag te maken die u helpt te begrijpen waarom uw publiek kwam. U kunt dan verder gaan en bijvoorbeeld tijdens pauzes meer tijd besteden aan netwerken als dit de hoogste prioriteit blijkt te zijn voor uw afgevaardigden.

Als je ResponseApp gebruikt, kun je deelnemers de vrijheid geven om je precies te vertellen wat ze willen in hun eigen woorden. We raden u aan de woordwolk te gebruiken met een vraag als:

Vertel ons in het kort wat u van de conferentie van vandaag verwacht

De resulterende woordwolk geeft jou en alle anderen in de kamer een duidelijk beeld van waarom iedereen hier is.

CONTROLEER KENNIS OF MENING VAN UW PUBLIEK

Dus je hebt een onderwerp dat je gaat behandelen. En je hebt een bericht om mee naar huis te nemen. Voordat u met uw publiek begint te praten, controleert u hun huidige positie of begrip. Als u het bijvoorbeeld heeft over effectieve manieren om een ​​aanwezigheid op sociale media te beheren, en uw boodschap om mee naar huis te nemen is dat communicatie via Twitter ook buiten werktijd moet worden beheerd, kunt u de volgende vraag stellen:

Hoe beheer je je aanwezigheid op sociale media buiten kantooruren?

1. Ik weet het niet

2. We zijn niet aanwezig op sociale netwerken

3. We hebben niet nagedacht over het beheren van onze aanwezigheid buiten deze uren

4. We beheren het om de beurt

5. Ons interne team beheert

6. Een uitbesteed bureau zorgt ervoor

Hier is nog een voorbeeld. Stel dat u met uw collega's gaat praten over de beschikbaarheid van opleidingen op de werkplek. En stel dat u wilt weten hoeveel uw collega's training belangrijker vinden dan hun dagelijkse werk. Je zou de vraag in twee delen kunnen stellen:

Wanneer was de laatste werkgerelateerde opleiding die je hebt gevolgd?

1. in de afgelopen maand

2. in de afgelopen 6 maanden

3. tijdens het lopende jaar

4. het is lang geleden

5. Ik heb nog nooit een training gevolgd

Vervolg deze vraag met een andere om erachter te komen waarom uw collega's moeite hebben gehad met het volgen van een training:

Hoe gemakkelijk vind je het om de training te krijgen die je nodig hebt?

1. Het is makkelijk

2. Het is moeilijk

3. Ik weet het niet

Onze tip: Als u ook een groepsopdrachtvraag gebruikt, kunt u bepalen welke soorten mensen moeite hebben om toegang te krijgen tot training.

VOOR EN NA

Als je het bovenstaande volgt, kun je OMBEA gebruiken om een ​​voor- en na-afbeelding voor je groep te schilderen, vooral als je op het punt staat iets uit te leggen dat contra-intuïtief voor hen is. Hier is hoe je te werk gaat:

  1. Stel uw publiek een vraag om vanaf het begin hun mening te bekijken.

  2. Blader door uw presentatie. Ik hoop dat je hun wereldbeeld hebt veranderd!

  3. Ga terug naar uw vraag en stel deze opnieuw.

  4. Gebruik een "simple comparison" -dia om het verschil te zien tussen de eerste keer dat de vraag werd gesteld en de tweede, zodat iedereen het precieze effect van uw sessie op de groep als geheel kan zien.

ANALYSEER DE DEMOGRAFISCHE GEGEVENS VAN DE GROEP

U weet misschien al dat u OMBEA kunt gebruiken om de antwoorden van deelnemers individueel te analyseren.

Het punt is dat je in veel gevallen meer open en eerlijke reacties verkrijgt van een groep die weet dat deze niet wordt "gevolgd". Wanneer dit belangrijk is, kunt u altijd relevante informatie krijgen over verschillende soorten mensen en hun reacties. In feite staat elke situatie waarin je je publiek zou kunnen verdelen in verschillende gelijkgestemde 'clans' voor je open.

Wil je weten hoe theedrinkers zich verhouden tot koffiedrinkers? Of hoe verhouden marketing-, sales- en backofficeteams zich? Het is gemakkelijk - gebruik gewoon de Group Analysis-tool binnen OMBEA.

Onze tip: Deel na de sessie uw demografische resultaten gedeeld door groepen, door deze presentatie te e-mailen of rapporten te genereren. Uit ervaring blijkt dat de groepen nog steeds graag de gedetailleerde resultaten willen weten om te zien of er trends zijn opgetreden.

MOET JE MENINGEN VERZAMELEN OF KENNIS TESTEN?

Op de vraag om OMBEA te beschrijven, gebruiken veel mensen de tv-quiz 'Wie wil er miljoenen verdienen?' Als referentiepunt. Als we op deze manier denken, denken we dat OMBEA alleen kan worden gebruikt om publieke kennis te testen. Dit is natuurlijk een nuttig en volledig geldig gebruik, vooral gezien de functionaliteit van OMBEA in termen van rapportage en ranking, maar het is niet het uiteindelijke doel.

Probeer OMBEA te gebruiken om meningen en ideeën te verzamelen. Controleer het huidige begrip van uw groep en stem uw presentatie precies af op hun behoeften. U kunt deze techniek ook aan het einde van uw sessie gebruiken om te controleren of u uw onderwijs met succes heeft afgerond.

Bij het verzamelen van meningen kan de waarheid en eerlijkheid van een groep die stemhandsets gebruikt om zichzelf te uiten verbazingwekkend zijn. De afgelopen jaren hebben we een omslag gezien in de trend van sprekers die nu vaker stemmen gebruiken om meningen te verzamelen dan om kennis te testen. We denken dat dit het gevolg kan zijn van eerlijkheid. Wat is tenslotte het nut van een bijeenkomst als mensen niet delen wat ze echt denken?

Als u het systeem uitsluitend voor één type vraag heeft gebruikt, aarzel dan niet om de andere te proberen - de resultaten zullen u misschien verrassen!

DOE EEN QUIZ. KEN EEN PRIJS TOE.

Zelfs als uw conferentie een serieus onderwerp behandelt, aarzel dan niet om een ​​leuk element toe te voegen door uw presentatie te verhogen met een paar quizvragen, de weergave van een ranking en de mogelijke toekenning van prijzen.

Als u uw groep bovendien in teams verdeelt, kunt u ze laten samenwerken en een extra element van cohesie brengen.

GEBRUIK PRIORITEITSDIA'S OM MEERDERE REACTIES TE ONDERSCHEIDEN

Met OMBEA kun je meerdere antwoorden per deelnemer verzamelen. Ontwerp gewoon een meervoudige antwoordvraag en laat deelnemers bijvoorbeeld hun drie favoriete opties uit een lijst kiezen. De OMBEA-grafieken laten u vervolgens zien hoe de opties zich met elkaar verhouden.

Maar laten we zeggen dat je een heel controversiële vraag hebt, of iets waar het heel moeilijk is om het juiste antwoord te vinden. Dit is waar de prioriteitsdia kan helpen. Hier is een voorbeeld:

Welke van de volgende uitspraken vormt de komende 10 jaar een grote bedreiging voor onze bevolking? Kies uw eerste drie in volgorde van prioriteit.

1. Brandstoftekorten

2. Opwarming van de aarde

3. Economische armoede

4. Voedselarmoede

5. Gebrek aan water

6. Oorlog en terrorisme

Bij dit type vraag kent OMBEA verschillende gewichten toe aan elke stem van elke deelnemer in verhouding tot de volgorde waarin de keuzes zijn gemaakt. Bijvoorbeeld (en dit is een standaardinstelling), is elke eerste keuze 10 punten waard, elke tweede 9 punten, enzovoort. OMBEA verzamelt vervolgens de resultaten en geeft een nauwkeuriger beeld van de voorkeurskeuzes, met de mogelijkheid om onderscheid te maken tussen de meest populaire reacties dankzij de volgorde waarin ze door het publiek zijn gekozen.

SPREKEN

Als je de moeite neemt om een ​​vraag te stellen en het publiek de moeite neemt om een ​​doordachte reactie te geven, stop dan en let op. U moet minimaal een opmerking maken over wat u interessant vindt aan de resultaten, maar u kunt nog verder gaan door dit te gebruiken als een kans om het publiek te betrekken.

Nodig bijvoorbeeld mondelinge opmerkingen uit van het publiek zodra de grafiek zichtbaar is. In plaats van een generiek 'Heeft iemand hier een opmerking over?', Probeer je te concentreren op een antwoordoptie. Probeer: 'Heb je enig idee waarom' persoonlijke backpackers 'de meest populaire opties waren?' (Dit is geen echt voorbeeld, maar we zouden graag deel willen nemen aan een stemming waarbij een persoonlijke backpacker een reële optie was). Het zou geweldig zijn, toch ?!

Onze tip: Het werkt het beste met een "warm" publiek, dat wil zeggen een publiek dat al verbaal met u in contact is gekomen. Als u een dergelijke vraag te vroeg aan het grote publiek stelt, krijgt u mogelijk zeer weinig opmerkingen.

In plaats van zo'n blanco doelvraag te gooien, kun je je publiek ook opwarmen door ze uit te nodigen om de resultaten met elkaar te bespreken. Als je het aan het begin van je sessie doet en je toon aanhoudt, zul je verrast zijn door de hoeveelheid interacties, samenwerking en netwerking die zullen volgen.

FEEDBACK-METING VAN DEELNEMERS

Dit is meestal het uitgangspunt voor onze gesprekken met veel klanten, daarom hebben we het als laatste geïntroduceerd.

Als u OMBEA gebruikt om de feedback van uw publiek te meten met behulp van een Likert-schaal, overweeg dan om geen "tussenliggende optie" te gebruiken, omdat deze u zelden iets nuttigs vertelt.

12 vues0 commentaire
bottom of page